Τα σταφύλια προέχονται από ένα μόνο αμπελοτόπι single wineyard, τo οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφάλα νότια των Αρχανών, σε υψόμετρο 650 μέτρων, σε μια περιοχή που το αμπέλι καλλιεργείται για 4,000 χρόνια. Ο αμπελώνας είναι ξηρικός 22 ετών με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση. Το έδαφος είναι πετρώδες με ελαφριά κλίση.
Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε στις 20 & 21 Σεπτέμβριου 2023 και ακολουθήθηκε χωριστή κλασική ερυθρή οινοποίηση των δύο ποικιλιών. Πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκχύλιση, Pigeage στα πρώτα στάδια και delestage στην τρίτη και πιο ντελικάτη φάση της εκχύλισης. Οινοποιήθηκε μόνο ο πρόρωγος σε ελεγχόμενη μεταβαλλόμενη θερμοκρασία ανάλογα με το στάδιο της οινοποίησης.
Δυνατότητα παλαίωσης: Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς την δυναμική του, οι πειραματικές οινοποιήσεις και οι γευστικές δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να εξελίσσεται ευχάριστα για τα επόμενα 5 χρόνια.
Γευσιγνωσία: Ντελικάτο κρασί, χαρακτηρίζεται από λεπτότητα τόσο αρωματικά όσο και γευστικά ενώ η επίγευση αφήνει ένα βελούδινο αποτύπωμα. Αρώματα κερασιού και βύσσινου, στόμα μαλακό χωρίς γωνίες μέτριας έντασης, πολύ ευχάριστα δευτερογενή άρωμα φρούτου στο μέσο στόμα. Φρεσκάδα αλλά και δύναμη που συναντάμε σε κρασιά κεντρικής Ευρώπης όπως τα Pinot Noir της Βουργουνδίας. Θα ήταν ιδανικός παρτενέρ σε πιάτα με τόνο, κοπές κρεάτων και ταρτάρ μοσχαριού.
Ολική Οξύτητα : 5,5 gr/lt – Ph 3,62
Αλκοολικός τίτλος: 13% vol
Τα σταφύλια προέχονται από ένα μόνο αμπελοτόπι single wineyard, τo οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Γιούχτα, 700 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο του Βαθύπετρου. Σε υψόμετρο 500 μέτρων, το αμπέλι είναι ξερικό 22 ετών με παραγωγή για το 2023 μόλις 700 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε στις 9-10 Σεπτέμβριου 2023 και ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Οινοποιήθηκε μόνο ο πρόρωγος σε ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Πραγματοποιήθηκε αυτόλυση των ζυμών εντός της δεξαμενής όπου και το κρασί παρέμεινε για έξι περίπου μήνες.
Δυνατότητα παλαίωσης: Θεωρούμε ότι το κρασί θα εξελίσσεται εξαιρετικά για μεγάλο διάστημα.
Γευσιγνωσία: Χρυσαφένιο χρώμα με έντονες ανταύγειες. Στόμα στρόγγυλο και γεμάτο με εξαίσιο όγκο και δύναμη. Γαστρονομικό λευκό, φτιαγμένο για την απαιτητική εστίαση. Λεμονάτες νότες με ορυκτά στοιχεία και διαρκή εξέλιξη στο ποτήρι με δομή και όγκο. Μοναδική γεύση που δεν ταυτίζεται με κάποια άλλη ποικιλία. Ωμές παρασκευές με ψάρι, όστρακα, ιαπωνική και Nikkei κουζίνα είναι ιδανικά ταιριάσματα.
Ολική Οξύτητα : 6,12 gr/lt – Ph 3,12
Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol
Δύο μοναδικά αμπελοτεμάχια στην ζώνη των Αρχανών με αργυλοπυλώδη εδάφη επικλινή ώστε να στραγγίζουν καλά και τα οποία καλλιεργούνται από δύο Αρχανιώτες αμπελουργούς με πολύ επιμέλεια και μεράκι. Τα συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια έχουν δυνατότητα ελεγχόμενης άρδευσης όταν κι εάν αυτό απαιτηθεί. Τα αμπέλια είναι 7 και 12 χρονών αντίστοιχα.
Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Ανεμόμυλος
Συντεταγμένες: 35.21579232405628, 25.15240182000024
Υψόμετρο: 600μ
Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Χωστά
Συντεταγμένες: 35.22652647044981, 25.146226633674477
Υψόμετρο: 470μ
Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε στις 20 Αυγούστου και 12 Σεπτέμβριου, ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Οινοποιήθηκε μόνο ο πρόρογος σε ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Γευσιγνωσία: Μύτη με έντονα ανθικό χαρακτήρα, διακριτικές νότες νυχτολούλουδου. Απροσδόκητα γεμάτο στόμα για Μοσχάτο με φρεσκάδα και ήπια οξύτητα , αίσθηση από άγουρο πεπόνι και άγρια ρίγανη.
Ολική Οξύτητα : 5,5 gr/lt – Ph 3,25
Αλκοολικός τίτλος: 13% vol
ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ 40% – ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ 30% – ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ 30%
Ένα δροσερό καλοκαιρινό χαρμάνι από Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Μοσχάτο Σπίνας από επιλεγμένους αμπελώνες της ζώνης των Αρχανών. Τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν προέρχονται από εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης δυο κυρίως τύπων Sandy clay και Clay loam. Ένα μοντέρνο και κομψό κρασί στην χρωματική παλέτα των κρασιών της Προβηγκίας με ανθική μύτη και πλούσιο λιπαρό σώμα.
Η συνύπαρξη εκλεκτών ποικιλιών που δρουν εξισσοροπιστικά, Μαντηλάρη 40%, Κοτσιφάλι 30% και Μοσχάτο Σπίνας 30% μας χαρίζουν μια ξεχωριστή γεύση, άρωμα και χρώμα.
Το ροζέ 𝐌𝐨𝐢𝐧𝐨𝐭𝐞𝐫𝐫𝐚 εσοδείας 2023, χαρακτηρίζεται από λεπτό φίνο σώμα, και μας καλεί σε ένα πρωτόγνωρο γοητευτικό βαλς αρωμάτων!
Έμπνευση μας οι ρίζες μας.
Βαθύπετρο, Απρίλιος 2024
Ολική Οξύτητα : 5,6 gr/lt – Ph 3,23
Αλκοολικός τίτλος: 13% vol
ΑΣΥΡΤΙΚΟ 100%
Η φιλοσοφία μας ως Moinoterra είναι να δουλεύουμε με τις γηγενείς ποικιλίες της Κρητης, δεν μπορούσαμε όμως να αντισταθούμε στην πρόκληση να δουλέψουμε την κορυφαία ελληνική ποικιλία από το terroir των Αρχανών. Πρόκειται για ένα single wine yard κρασί από ένα ιδιαίτερο αμπελοτόπι στην θέση Προκόπης βόρεια του Γιούχτα, του βουνού που οριοθετεί την ζώνη ΠΟΠ των Αρχανών.
Συντεταγμένες Αμπελοτεμαχίου «Προκοπης»
35.24272222809628, 25.129327562846026
Οινοποίηση: Πίεση ολόκληρου σταφυλιού , ζύμωση σε ψηλότερες θερμοκρασίες 16-18 C . Ωρίμανση για 8 μήνες σε οινολάσπες ,μια ποσότητα του κρασιού Οινοποιήθηκε σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια 350lt κι έδωσε στο κρασί μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.
Δυνατότητα παλαίωσης: Θεωρούμε ότι η αναγωγική παλαίωση στη φιάλη βοηθά ιδιαίτερα στην εξέλιξη του κρασιού. Άνετα μπορείτε να το απολαύσετε για τα επόμενα πέντε χρόνια
Γευσιγνωσία: Τάρτα λεμόνι και ξύσμα λεμονιού σε μια μύτη η οποία είναι εστιασμένη στη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών και με νότες ορυκτότητας. Ένας εξαιρετικά ζωηρός ουρανίσκος που περιστρέφεται γύρω από την κλασική οξύτητα του Ασύρτικου. Μια οινοποίηση γεμάτη διαύγεια και καθαρότητα που εμπεριέχει την φανταστική λεμονάτη διάσταση της ποικιλίας.
Ολική Οξύτητα : 6 gr/lt – Ph 3,18
Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol
Η έννοια τις χρονιάς είναι πολύ σημαντική για τα μη τεχνολογικά κρασιά, όπως αυτά που δημιουργούμε στην Moinoterra . Ο τρόπος που επηρεάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά κι οι καλλιεργητικές πρακτικές τον κάθε τρύγο είναι μοναδικός και προσδίδουν την μοναδικότητα κάθε χρονιάς.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως μια δύσκολη αμπελουργική χρονιά . Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο μύκητας του περονόσπορος που είχε να εμφανιστεί αρκετά χρόνια στην Κρήτη κι ειδικά στους ανυποψίαστους και μη επιμελείς αμπελουργούς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Ευτυχώς για το οινοποιείο μας με την έγκαιρη κι έγκυρη καθοδήγηση του γεωπόνου μας καταφέραμε να βγει η χρονιά χωρίς σημαντικές απώλειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα βιολογικά αμπέλια που όμως η μειωμένη παραγωγή έδωσε άριστο σταφύλι. Η χρονιά είχε αρκετές διακυμάνσεις με έντονες βροχοπτώσεις το Μάιο κι καύσωνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου .
Ο τρύγος ξεκίνησε με πρώτο το Μοσχάτο Σπίνας στις 18/8 ενώ το τελευταίο Μοσχάτο Σπινας στην θέση Χωστά ωρίμασε στις 9/9. Στις 9 και 10/9 τρυγήθηκε η Βηλάνα, όπως και το Κοτσιφάλι. Το Ασύρτικο τρυγήθηκε στις 29/9 ενώ ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Μαντηλάρι στις αρχές Οκτωβρίου.
Η καλλιεργητική περίοδος του έτους 2022 χαρακτηρίστηκε στις Αρχάνες από τον βαρύ και ψυχρό χειμώνα με πολλές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι τα μελτέμια είχαν ένταση και διάρκεια και γενικά δε σημειώθηκαν καύσωνες γεγονός που βοήθησε να εξελιχθεί η ωρίμανση χωρίς προβλήματα. Βροχοπτώσεις υδρολογικού έτους: 838χιλ. Υπήρξε και μια ευεργετική Βροχόπτωση 11-13 Ιουνίου, πολύτιμη για τον περκασμό.
Από πλευράς φυτοπροστασίας, οι αμπελουργοί των Αρχανών χρειάστηκε να καταβάλλουν προσπάθειες για να έχουμε άριστα σταφύλια και να μην έχουμε τελικά προσβολές από την ευδεμίδα, η πρώτη γενιά της οποίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς παραγωγούς του νησιού. Αντίθετα ο περονόσπορος και τα τζιτζικάκια δεν δημιούργησαν προβλήματα.
Ο Τρύγος διεξήχθη σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ξεκίνησε στις 20.8 με το πρώτο Μοσχάτο Σπίνας από την Θέση Ανεμόμυλος, συνεχίστηκε στις 29-30/8 με τα πρώτα Κοτσιφάλια και την Μαλβαζία. Στις 11 και 12/9 τρυγήθηκε η Βηλάνα και το Μοσχάτο Σπίνας από την Θέση Χωστά. Στις 20 και 21/9 τρυγήθηκαν το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι από τα πιο ορεινά αγροτεμάχια στην Θέση Κεφάλα σε υψόμετρο 650μ και ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Μαντηλάρι στην Θέση Ασώματος στις 13/10.
Το 2021 ήταν ο πρώτος τρύγος για το οινοποιείο μας. Πραγματοποιήθηκε μια πειραματική Οινοποίηση σε περιορισμένο αριθμό φιαλών για τη Βηλάνα , το Ασύρτικο και το ΠΟΠ Αρχάνες (Κοτσιφαλι- Μαντηλάρι). Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά από την πρώτη κιόλας χρονιά αναδεικνύοντας την μοναδικότητα του terroir των Αρχανών.
Η χρονιά ήταν σχετικά ξερική με λίγες βροχοπτώσεις και σχεδόν καθόλου ασθενείς για το αμπέλι με αποτέλεσμα να έχουμε ένα υγιές φρούτο. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλοι καύσωνες τον Αύγουστο.
Ο τρύγος ξεκίνησε με την Βηλάνα οι οποία τρυγήθηκε στα 12.8 bume στις 3/9 , συνεχίστηκε με το Ασύρτικο στις 16/9 κι ολοκληρώθηκε με το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι από την θέση Κεφάλα τα οποία τρυγήθηκαν με δυο ημέρες διαφορά στις 19 και 21/9
Από την αρχή θελήσαμε η δική μας ιστορία να γραφτεί σωστά. Για αυτό προσέχουμε πολύ κάθε πτυχή της καθώς ξεδιπλώνεται. Κάνοντας ήπια διαχείριση στο αμπέλι, με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στη διαδικασία οινοποίησης, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια κατά διάρκεια της εμφιάλωσης και επιλέγοντας συνεργάτες που σέβονται τη γη και τους καρπούς της, προσπαθούμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε, ενώ παράλληλα κοιτάζουμε την επόμενη μέρα. Με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη φροντίζουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε η γη να συνεχίσει να είναι εύφορη και υγιής στο μέλλον.
Aρχάνες, Ηράκλειο Κρήτης, 70100
Δύο μοναδικά αμπελοτεμάχια στην ζώνη των Αρχανών με αργυλοπυλώδη εδάφη επικλινή ώστε να στραγγίζουν καλά και τα οποία καλλιεργούνται από δύο Αρχανιώτες αμπελουργούς με πολύ επιμέλεια και μεράκι. Τα συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια έχουν δυνατότητα ελεγχόμενης άρδευσης όταν κι εάν αυτό απαιτηθεί. Τα αμπέλια είναι 7 και 12 χρονών αντίστοιχα.
Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Ανεμόμυλος
Συντεταγμένες: 35.21579232405628, 25.15240182000024
Υψόμετρο: 600μ
Αμπελοτεμάχιο στην Θέση Χωστά
Συντεταγμένες: 35.22652647044981, 25.146226633674477
Υψόμετρο: 470μ
Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε στις 20 Αυγούστου και 12 Σεπτέμβριου, ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Οινοποιήθηκε μόνο ο πρόρογος σε ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Γευσιγνωσία: Μύτη με έντονα ανθικό χαρακτήρα, διακριτικές νότες νυχτολούλουδου. Απροσδόκητα γεμάτο στόμα για Μοσχάτο με φρεσκάδα και ήπια οξύτητα , αίσθηση από άγουρο πεπόνι και άγρια ρίγανη.
Ένα δροσερό καλοκαιρινό χαρμάνι από Κοτσιφάλι και Μοσχάτο Σπίνας από επιλεγμένους αμπελώνες της ζώνης των Αρχανών. Τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν προέρχονται από εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης δυο κυρίως τύπων Sandy clay και Clay loam. Ένα μοντέρνο και κομψό κρασί στην χρωματική παλέτα των κρασιών της Προβηγκίας με ανθική μύτη και πλούσιο λιπαρό σώμα.